Vad tänker vi kring olika typer av huvudvärk


 

Huvudvärk i alla des former & skepnader

Huvudvärk finns i många varianter och kan bero på en uppsjö av olika anledningar. Att det är något som de flesta av oss upplever flera gånger under livet är inget som är ovanligt. 

Vanligtvis är huvudvärk ofarligt och kan behandlas men framförallt med en del, oftare enklare förändringar i livet och vardagen brukar man kunna uppnå en god effekt över tid. 

 Om du skulle uppleva en ny och kraftig och huvudvärk som man inte tidigare upplevt ska man ta den på allvar och söka hjälp för den

 De vanligare typerna av huvudvärk är spänningshuvudvärk och migrän. Sen finns det andra mindre vanliga varianter som kan vara läkemedelsutlöst huvudvärk, cervikogen huvudvärk, temporalisarterit och Hortons huvudvärk för att nämna några.

 Låt oss prata lite mer kring de vanligare typerna som är migrän men framför allt spänningshuvudvärk

 

Spänningshuvudvärk / Vardagshuvudvärken som de flesta någon gång upplever under livet är den vanligaste typen och kallas ibland för stresshuvud-värk. 

 Smärtan sitter ofta som ett band runt huvud och trycker mot pannan, bakom ögonen och i bakhuvudet och kan vara besvärlig och återkommande flera dagar i veckan 

Det är inte ovanligt att huvudvärken uppstår på morgonen och ökar i intensitet under dagen, speciellt om stress är med i bilden alt att den smyger sig på under dagen ju närmare hemgång vi kommer. Ofta beror denna på spänningar och smärtsam, stel muskulatur i nacken och bröstryggen

 Ensidig, Illamående, feberkänsla, förändrad syn / aura
Ljud & ljuskänslighet och samt nedsatt allmäntillstånd är sällsynt vid denna typ av huvudvärk

 Vem får spänningshuvudvärk?

Fler kvinnor än män drabbas, och symptomen brukar debutera allt från vid 15–50 års ålder.

 Varför får just jag spänningshuvudvärk?

Det finns otroligt många orsaker till att spänningar uppstår och oftast är det flera anledningar som gör att just du får huvudvärk.

När vardagsbelastningen är så stor att symptom uppstår, är det viktigt att reda ut vad som triggar igång huvudvärken så att du kan hitta sätt att undvika det i framtiden. 

 En av orsakerna till detta kan vara för att man har spänningar / stelhet och triggerpunkter i nacken och övre bröstryggen som refererar iväg smärta till huvud

Här ser du några andra klassiska orsaker till spänningshuvudvärk

 Brist på vila och sömn, Sämre funktion i nacken av div anl, Triggerpunkter i nacke/käke, Stress, Synbesvär, Depression och ångest, Uttorkning, mindre fysisk aktivitet, Menstruation, Järnbrist eller biverkningar av läkemedel och listan fortsätter…

 Jag vaknar med huvudvärk – varför?

Vaknar du ofta med huvudvärk skulle det kunna vara ett tecken på något som kallas kemiskt inducerad huvudvärk eller kanske blodsocker-påverkad huvudvärk.  Är kroppen så stressad eller är ditt blodsocker lågt kan detta leda till migrän eller spänningshuvudvärk.

Det kan även bero på att man antingen gnisslar tänder, pressar tunga eller biter ihop tänderna under natten.

Käkens betydelse vid huvudvärk                                           

Det är inte ovanligt att käken med dess spänningar påverkar eller ligger bakom den huvudvärk du upplever. 

Över tid kan spänningar i käk/tung-muskulaturen trigga huvudvärk runt tinningar, panna och bakom eller runt ögonen.
 

Om det är så du biter samman eller gnisslar tänder under natten eller är under mycket stress kan du även uppleva att du känner dig spänd i käkens muskler. Behandling och Avslappningsövningar kan reducera symptomen. I vissa fall är det nödvändigt att uppsöka en tandläkare för vidare undersökning om det finns behov för bettskena.

Hjälp dig själv!!!

Är du stillasittande större delen av dagen måste du börja röra på dig. Handlar inte om att du ska bli en professionell-atlet, snarare det du faktiskt kan hinna med dagligen och kanske tillochmed några gånger om dagen beroende på hur det ser ut med aktiviteter för övrigt i din vardag. Det kan även vara bra att luta sig bakåt ibland och röra lite på kroppen.

Köp ett gummiband och använd det. Vill du ha hjälp med hemövningar säger du till

Ta pauser, byt positioner under arbetsdagen, Stressa ned och lär dig andas med magen. Ät ordentligt och fyll på med vätska. Och när du är klar för dagen koppla ned dina skärmar och telefoner ett tag och unna dig en promenad i friska luften, DU är faktiskt klar med arbetsdagen nu. Och när det är mörkt och dags att sova, se till att du ger dig tid att sova och återhämta dig. Det är något vi alla behöver

 Den andra lite vanligare huvudvärken vi brukar prata om till vardags är migrän

 Vad är MIGRÄN?

Migränattacken startar i det centrala hjärnsystemet men exakt vad som händer är inte helt klarlagt även om det forskats flitigt kring det.

Forskarna tror att det under migränattacken pågår ett väldigt komplicerat samspel mellan hjärnans nervceller, nerver och blodkärlssystemet.

 Vad utlöser ett migränanfall?

Det som utlöser migrän varierar stort från person till person och kan också variera från gång till gång hos samma person.

Symtomen varierar men ofta beskrivs det av dem som drabbas som följande

Ofta ensidig, Illamående, feberkänsla, förändrad syn / aura
Ljud & ljuskänslighet, påverkad balans samt nedsatt allmäntillstånd

 

Ett migränanfall kan utlösas utan att det går att härleda till någon särskild trigger.

Stress är ofta den vanligaste orsaken till ett migränanfall. Ofta uppstår anfallet först när du slappnar av, Under helgen efter en stressig arbetsvecka eller på första semesterdagen. Även långvarig stress kan leda till en tydlig försämring av migränen.

 Det finns ett tydligt samband många ggr mellan migrän och hormonförändringar. Det är ofta vanligt att sjukdomen debuterar redan i puberteten. Många får anfall av migrän i samband med menstruation. Besvären försvinner eller lindras vanligtvis under en graviditet eller när man kommer upp i 40års åldern. Migrän med aura brukar kunna försämras under graviditet.

P-piller kan ibland göra besvären värre, men hos enstaka personer kan p-piller lindra migränen. Under klimakteriet kan besvären öka. Efter klimakteriet blir besvären ofta lindrigare eller försvinner.

 

Nästa vecka kommer vi prata lite mer om axel-problematik

Har du fler frågor? 

Hör dig till oss på Svea Naprapati & idrottsmedicin